Vragen? Bel onze artsen:

Administratieve vragen:

Vraag uw afname set aan:

Stel uw vraag digitaal:

Stamcellen bewaren voor eigen gebruik

Waarom is deze keuze zo belangrijk voor uw kind?

Allereerst is er maar één 100% match en dat zijn lichaamseigen stamcellen. Stamcellen zijn uniek en geen andere persoon op de wereld heeft identieke stamcellen. De kans op een medisch acceptabele match van een niet gerelateerde derde varieert van 1 : 55.000 tot meer dan 1 : 1.000.000 en zelfs al vind je een medisch acceptabele match dan zijn er vaak ernstige afstotingsreacties. Gemiddeld overlijdt (afhankelijk van de match) 30 tot 50% van de ontvangers aan de graft-versus-host reactie (afstotingsreactie). Bij gebruik van eigen stamcellen speelt dat uiteraard helemaal niet.

Je kind de beschikking laten houden over zijn/haar eigen stamcellen is dus van zeer groot belang. Vind je doneren belangrijk meld je dan als ouder zelf aan als donor. Een beetje wangslijm is genoeg om een HLA typering te verkrijgen (de identificatiecode van de stamcel) Die informatie wordt opgeslagen in de wereldwijde donorbank en heeft iemand stamcellen nodig die voldoende matchen met jouw HLA typering dan kan je worden opgeroepen om te doneren. Zo hoef je helemaal geen keus te maken. Je doet het allebei. U kunt zich als donor aanmelden bij www.matchis.nl.

Uiteraard zijn aan private opslag kosten verbonden (éénmalig € 495,- en vervolgens € 135 per jaar). Hierbij houdt u wel zelf de beschikking over deze stamcellen. U betaalt uitsluitend als de stamcellen van uw kind succesvol worden opgeslagen anders betaalt u niets.

U kunt gewoon bij uw eigen verloskundige of in uw eigen ziekenhuis bevallen.

Stamcellen afstaan

Hierbij doneert u het navelstrengbloed voor eventueel gebruik voor anderen (niet gerelateerde derden). De publieke bank isoleert de stamcellen uit het navelstrengbloed en maakt een matchingsprofiel (HLA-typering). Hierbij kan gekeken worden of er een match mogelijk is met iemand anders. De stamcellen worden op HLA typering in de donorbank opgeslagen. Is er een aanvraag voor donorcellen dan wordt gekeken of er een match beschikbaar is op basis van de HLA typering. Als er een match wordt gevonden dan worden deze door de behandelend arts opgevraagd.

Indien u de stamcellen doneert en dus afstaat, zijn ze niet meer voor eigen gebruik beschikbaar. De publieke bank slaat geen stamcellen op naam op (in uitzonderlijke gevallen kan dit wel bijvoorbeeld bij specifieke erfelijke aandoeningen in de familie). In Nederland is de mogelijkheid om te doneren aan de publieke bank nog maar zeer beperkt mogelijk (www.sanquin.nl)