Navelstrengbloed bewaren? Doen!

Navelstrengbloed bevat veel stamcellen. Stamcellen produceren in elk lichaam continu vervangende cellen voor o.a. bloed, bot, kraakbeen en al het weefsel waar het lichaam uit bestaat. Spieren, pezen, organen, hersenen, geen cel in het lichaam wordt gebouwd (tijdens de zwangerschap) of vernieuwd (gedurende het leven) zonder uw eigen stamcellen.

Vragen? Bel onze artsen:

Administratieve vragen:

Vraag uw afname set aan:

Stel uw vraag digitaal:

Hoe belangrijk is navelstrengbloed opslaan?

De stamcellen die verkregen worden uit het navelstrengbloed, voornamelijk hematopoietische (bloedvormende) stamcellen, worden opgeslagen en bewaard bij -170  tot -190 graden Celsius en verouderen in de opslag niet. Deze opgeslagen stamcellen kunnen in alle fasen van het leven gebruikt worden. Met de kennis van nu is het eigenlijk onvoorstelbaar dat deze belangrijke stamcellen nog worden “weggegooid”.

De nu levende generaties hebben de kans niet gehad om hun stamcellen op te slaan omdat die techniek destijds nog niet bestond. Mede daardoor, nu we weten dat stamcellen in staat zijn om levens te redden, is er een enorme vraag ontstaan naar stamcellen. Heel erg belangrijk dus!

Een aantal genetisch bepaalde ziektes worden nu behandeld met stamcellen van een donor. Voor andere ziektes wordt juist de voorkeur gegeven aan lichaamseigen cellen omdat deze altijd matchen en nooit worden afgestoten.

Onderzoek naar Stamcellen

Een zeer belangrijk onderzoek met stamcellen uit navelstrengbloed is het onderzoek van Prof. Joanne Kurtzberg naar Cerebrale parese, een container begrip voor een variabele serie onvolkomenheden in de hersenen. Deze Amerikaanse clinical trial is in 2008 opgestart en wordt uitgevoerd in het Duke University Medical Center en is inmiddels in fase 3 aangeland (de laatste fase voordat het toegepast gaat worden in de kliniek). Bekijk de onderstaande beelden die door de ouders zelf zijn goedgekeurd. Overigens is ook al een Nederlands kind onderdeel van deze trial.

Video afspelen

Chloe

Beelden zeggen vaak meer dan duizend woorden. De ouders van Chloe kwamen er na ongeveer 9 maanden achter dat er iets niet klopte aan het bewegingspatroon van Chloe.

Een hersenscan toonde cerebrale parese aan. Een container begrip voor een variabele serie onvolkomenheden in de hersenen.

1 op de 500 kinderen krijgt hiermee te maken. Gelukkig hoorde haar ouders van een clinical trial bij Duke University onder leiding van Prof. Joanne Kurtzberg.

Video afspelen

Chloe on wheels

Jenny Levin, Chloe’s moeder, vertelt: “When our little girl Chloe was diagnosed with Cerebral Palsy two years ago, her riding a bike was a distant dream to Ryan and I. One that we thought we would never see come true.

Once again Chloe has showen the power of cord blood stem cells. One year after reinfusion, she has learned to ride her tricycle. This is for sure one of the happiest moments in our lives! Please bank your babies cord blood stem cells, it will be the best decision that you will ever make!”

Video afspelen

Patrick

Een vergelijkbaar zaak is het verhaal van Patrick, ook hij bleek cerebrale parese te hebben en ook hij werd opgenomen in het onderzoek van Prof. Joanne Kurtzberg.

De resulaten van deze behandeling, wat uiteindelijk niet meer is dan een infuus met zijn eigen stamcellen, heeft het leven en de toekomst van deze jongen ingrijpend veranderd.

Video afspelen

Autisme

Het succes van de nog lopende clinical trial voor cerebrale parese (fase 3) heeft geleid tot een separate trial voor de behandeling van autisme met stamcellen uit navelstrengbloed. Deze trial is nog niet zo lang onderweg en Professor Kurtzberg vertelt in een lezing over één van de kinderen die is behandeld.

Video afspelen

Lezing prof. Joanne Kurtzberg

Bent u geinteresseerd en kunt u Engels verstaan dan is dit een hele interessante lezing van Prof. Joanne Kurtzberg over haar werk met stamcellen uit navelstrengbloed. 

Video afspelen
Video afspelen

RTL Late Night

Een aantal jaren geleden hebben wij meegewerkt aan uitzendingen van RTL Late Night waar werd gesproken over stamcellen. Die interessante gesprekken kunt u hier nog zien.